“Een kat heeft negen levens” is een over de hele wereld bekend gezegde. Maar in de praktijk blijkt toch dat de kat er, net als ieder ander levend wezen, toch echt maar eentje heeft. Waar komt deze uitspraak dan eigenlijk vandaan?
Om antwoord te geven op deze vraag moeten we allereerst in de geschiedenis duiken. Deskundigen denken dat het spreekwoord oorspronkelijk in het oude Egypte is ontstaan. Het getal negen werd in die tijd geassocieerd met de zonnegod, Atum-Ra, omdat deze uit even zoveel gedaantes bestond. Eén van die gedaantes was een kat, die als een taai en heilig beest werd gezien. Zodoende associeerde men ‘negen’ vaak met de weerbaarheid van katten.
In de Middeleeuwen werden katten niet verafgood maar juist in verband gebracht met hekserij. Lees bijvoorbeeld ook eens onze blog over zwarte katten. Er werd gedacht dat de dieren, als bondgenoten van heksen, bovennatuurlijke krachten bezaten. De veerkracht van katten benadrukte dit nog eens. Mensen gooiden katten van kerktorens af, maar zagen tot hun verbazing dat de dieren gewoon op hun pootjes terecht kwamen. Hey, nog een bekende uitspraak!
Twee compleet verschillende tijdsgeesten dus, met eigenlijk dezelfde uitkomst: de kat is haast onverwoestbaar. Maar hoe komt het dan dat katten zo sterk zijn? Nou, ten eerste hebben ze een loszittend vel, dat als bescherming dient bij gevechten met andere katten. Zie het als een extra jas. Daar komt bij dat onder de huid van een kat een soort beschermende deklaag zit. Die laag houdt bacteriën tegen, waardoor wonden niet zo snel geïnfecteerd raken. Zodoende genezen katten relatief snel.
Katachtigen hebben ook een heel flexibel skelet. De kniegewrichten dempen bijvoorbeeld de schok bij een val van grote hoogte. Een kat is in staat om zich snel om te draaien in de lucht, waardoor hij meestal goed terecht komt. Apart genoeg kan hij dus beter van de derde verdieping vallen dan van de eerste, want dan heeft hij meer tijd om te draaien. Overigens is dit geen reden om je kat zomaar op het balkon te laten: er zit nog altijd een groot risico in het naar beneden kukelen.
Een laatste reden waardoor katten als zeer krachtig bekend staan is hun relatief lange leven in goede gezondheid. De mens wordt op een gegeven moment bejaard en gaat aftakelen. Dit proces komt bij de kat naar verhouding veel later op gang. En als hij gaat kwakkelen weet de dierenarts hem vaak toch nog vrij lang in leven te houden. Al met al redenen om katten nooit zomaar af te schrijven.
Kranige beesten zijn het dus, die malle katten, maar negen levens is nog steeds met acht overdreven.