Onlangs schreven we een blog over de meest bekende filmkatten, die vaak met een klein rolletje de show stelen in grote producties. Maar er zijn natuurlijk ook katten die zélf de hoofdrol hebben. Wij hebben een paar fictieve katten op een rijtje gezet, die de meesten waarschijnlijk wel zullen kennen. Met welke van deze katten ben jij opgegroeid?
Felix de kat
De eerste cartoonkat werd gepresenteerd op 9 november 1919, in de tijd van de stomme films. Paramount Pictures gaf een korte animatie uit met in de hoofdrol: Master Tom. Dit werd uiteindelijk Felix de kat. Het zwart-witte figuurtje is bedacht door Otto Messmer en was een groot succes. Tijdens de jaren ’20 was Felix internationaal de beroemdste en populairste animatiefiguur. Felix is een kleine, zwarte kat die zich met zijn verstand uit penibele situaties weet te redden. Wist je dat Felix in een tekenfilm uit 1926 Nederland heeft bezocht? Bekijk de aflevering
De gelaarsde kat
De gelaarsde kat is een Europees sprookje. De eerste versie werd in de eerste helft van de zestiende eeuw gepubliceerd door Giovanni Francesco Straparola. Maar de meest bekend versie van het verhaal verscheen pas later, in 1697 verteld door de Franse schrijver Charles Perrault. Het sprookje gaat over de drie zoons van een oude molenaar, die diens erfenis verdelen. De oudste zoon erft de molen en de middelste krijgt al het geld. Hans, de jongste zoon, denkt er bekaaid vanaf te komen met de kat. Deze blijkt uiteindelijk echter het meest waardevol, want de gelaarsde kat bezorgt hem een prachtige toekomst met behulp van een paar sluwe streken. Wie niet sterk is, moet slim zijn! Er zitten een hoop levenslessen in dit tijdloze verhaal.
Garfield
Garfield is een fictieve huiskat bedacht door Jim Davis. Deze oranje, ietwat mollige kat heeft inmiddels een heel imperium opgebouwd. Hij is bekend geworden door de gelijknamige stripserie die debuteerde in 1978, maar er zijn ondertussen ook films, series, tv-specials en videospellen rondom dit karakter verschenen. Naast lui is Garfield vooral heel erg met zichzelf in zijn nopjes. Hij is voornamelijk bezig met eten (lasagne is zijn lievelingskostje), slapen en de hond, Odie, pesten. Typisch kattengedrag dus!
Dikkie Dik
Een bekende Nederlandse fictieve kat is Dikkie Dik, die de hoofdrol heeft in een serie prentenboeken. Jet Boeke is bekend geworden met haar illustraties van deze dikke rode kater. De serie begon in 1978 als voorleesverhaal voor het kindertelevisieprogramma Sesamstraat en was vooral gericht op peuters. In dit programma werden de verhalen in eerste instantie voorgelezen door Piet Hendriks en later door Frank Groothof, terwijl Pino, Tommie en Ieniemienie aandacht luisterden.
Tom (van Jerry)
De fictieve kat Tom valt niet zonder de muis Jerry te vernoemen, want de twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tom & Jerry zijn bekend geworden door een tekenfilmreeks, geschreven en geregisseerd door William Hanna en Joseph Barbera. De eerste korte animatie van het duo, dat elkaar het leven zuur maakt, verscheen al in 1940. Het plot is enorm simpel, maar daardoor doeltreffend en er wordt eindeloos mee gevarieerd: Tom probeert Jerry te vangen, maar die is hem eigenlijk altijd te slim af. De tekenfilms worden gezien als tijdloze klassiekers en vermaken kinderen (en volwassenen!) tot op de dag van vandaag.