Veel mensen houden enorm van groen in huis: het geeft sfeer, is goed voor de luchtzuiverheid en brengt je wat dichterbij de natuur. En hoe leuk is het om je eigen huistijger door de jouzelf gecreëerde kamer-jungle te zien sjokken? Nou klinkt dat misschien onschuldig, maar eigenlijk gaan planten en katten helemaal niet zo goed samen. Dit komt omdat veel soorten giftig zijn. Zelfs planten waarvan je het misschien helemaal niet zou verwachten. We pikken er voor deze blog een aantal in Nederland populaire kamerplanten uit en kijken even in hoeverre die nou giftig zijn of niet.
Sansevieria & Ficus
Sansevieria’s zijn niet weg te denken uit Nederlandse woningen en kantoren. Ze verbruiken weinig water én gedijen goed in de schaduw, waardoor het ontzettend onderhoudsvriendelijke planten zijn. De combinatie met katten is echter wat minder makkelijk, want deze planten zijn licht giftig bij inname. Een andere populaire plant in Nederland is de ficus. Net als de sansevieria is dit een ijzersterke en haast onverwoestbare plant, maar ook deze is licht giftig voor katten.
Monstera (gatenplant)
Eén van de populairste planten van dit moment is de monstera.
Deze plant doet zijn naam eer aan, want het kan een heus monster worden in de huiskamer. Het is een enorme plant met kenmerkende gaten in zijn bladeren, die van nature voorkomt in de regenwouden van Mexico tot aan Panama. Zo haal je de jungle een beetje in huis! Maar zoals vaak met tropische planten is de monstera giftig voor katten. Hij bevat onoplosbare calciumoxataten, waarmee deze plant bij inname nare reacties veroorzaakt. De bijbehorende symptomen zijn kwijlen, krabben aan de bek, verminderde eetlust en braken. Als je een monstera in huis hebt, let dan dus goed op of je kat er interesse in heeft of niet.
Calathea
Nog een Zuid-Amerikaanse sierplant die enorm populair is bij ons: de calathea. Van deze plant bestaan er bijna 300 verschillende soorten. Ze zijn te herkennen aan de bordeauxrode onderkant van de bladeren en hebben uiteenlopende motieven. Je denkt nu vast: “Oh, wederom een tropische plant, dus die zal ook wel giftig zijn!” Maar frappant genoeg is de calathea níet giftig voor katten. Lekker in huis halen dus! Bijkomend voordeel: ze zijn naast prachtig ook nog eens sterk luchtzuiverend!
Succulenten & Vetplantjes
Als je wel planten in huis wilt, maar eigenlijk geen groene vingers hebt, zijn succulenten en vetplantjes ideaal. Zelfs als je ze verwaarloost, groeien deze sterke planten vaak gewoon door. Ze slaan namelijk water op in een deel van hun wortels, stengels of bladeren. Ontzettend handig! Maar helaas zijn de meeste soorten giftig voor katten. Daarbij komt dat succulenten als Aloë vera’s, agave’s en natuurlijk cactussen ook nog eens scherpe naalden hebben. Vetplanten hebben deze niet, maar zijn gevaarlijk bij inname. Er zijn enkele uitzonderingen (zoals de Echeveria en de Sedum morganianum) maar ga er in het algemeen maar vanuit dat deze planten buiten het bereik van je kat moeten staan!
Kerstplanten
Vooral rondom Kerst halen we extra sfeer en warmte in huis met verschillende planten. Maar daarbij vergeten we weleens dat veel van die planten hartstikke giftig zijn voor katten. Bijvoorbeeld de rode kerstster (Euphorbia pulcherrima) en hulst (Ilex aquifolium). Ook de kerstboom kan gevaarlijk zijn voor katten. De naalden vallen na verloop van tijd uit en katten, nieuwsgierig als ze zijn, proberen deze soms op te eten. Naalden zijn hard en scherp en dus absoluut niet geschikt voor hun tere maagjes. Ook zijn de sappen van dennen en sparren giftig. Laat je kat dus niet drinken van het water waarin een afgezaagde kerstboom staat, want dit veroorzaakt darmproblemen.
Niet-giftige kamerplanten
Zoals je inmiddels wel doorhebt zijn er ontzettend veel planten in meer of mindere mate giftig voor katten. Welke planten zet je dan wel met een gerust hart in de hal, woonkamer of keuken neer? Naast de calathea hebben we gelukkig nog meer ongevaarlijke soorten.
Dit zijn enkele kamerplanten die niet giftig zijn voor katten: het pannenkoekenplantje, de kokospalm, de graslelie, de gerbera, de blauwvaren, de bamboepalm, de orchidee, de bromelia, de bananenplant en natuurlijk het kattengras!