Dat katten heersen op het internet is inmiddels algemeen bekend, maar ook in de literatuur eisen ze steeds vaker de hoofdrol op. We hebben voor jullie een aantal boeken op een rijtje gezet waarin de kat, zoals gewoonlijk, het middelpunt van de aandacht is.
Reisverslag van een kat – Hiro Arikawa
Een van oorsprong Japanse roman, waarin Nana de kat en zijn baasje Satoru een roadtrip maken. Arikawa is een meesterlijke verhalenverteller, die je met zijn woorden onmiddellijk in het verhaal trekt. Zoals de titel al suggereert beschrijft hij delen in het boek vanuit het perspectief van de kat, maar het wordt nergens kitscherig. Sterker nog, de analyses van Nana behoren tot de meest hilarische stukjes van het boek. Daarnaast is het gewoon een hartverwarmend verhaal. Aanrader dus!
Hartendief op pootjes – Melinda Metz
Als je houdt van romantische verhalen die een tikkeltje zoetsappig zijn, zit je bij dit boek goed. Bij een eventuele verfilming denk je al snel aan Jennifer Anniston in de hoofdrol. Dus dan weet je in welke hoek je het moet zoeken. De speelse, stelende kat MacGyver is de rode draad door het verhaal. Hij brengt zijn baasje Jamie, die eigenlijk helemaal klaar is met mannen, in contact met haar buurman David. Luchtig en onbezorgd!
Een leeuw in huis – Abigail Tucker
De subtitel ‘hoe katten ons inpalmen en onze wereld overnemen’ omschrijft met een knipoog waarover dit boek gaat. Een leeuw in huis is geen roman, maar eerder een observatie over het gedrag van katten. Waarom hebben zij in vredesnaam zo’n prominente plek in onze maatschappij ingenomen? De auteur van dit boek, Abigail Tucker, is wetenschapsjournaliste en dat merk je aan haar correcte manier van schrijven en het onderbouwen van haar argumenten. Maar ze heeft bovenal een heerlijk gevoel voor humor. In haar eigen woorden: hoe een volstrekt egocentrisch wild dier ons al tienduizenden jaren voor zijn karretje weet te spannen.
Bob de straatkat – James Bowen
Dit is het bekendste boek uit deze lijst en inmiddels ook verfilmd. Bob de straatkat is een waargebeurd verhaal over de vriendschap tussen de drugsverslaafde straatmuzikant James en de eveneens rondzwervende Bob. Beiden hebben een traumatisch verleden, waardoor ze veel steun vinden bij elkaar. Bob doet James inzien dat hij zijn leven weer op orde moet krijgen. Dat dat ook daadwerkelijk lukt is algemeen bekend, want het duo is inmiddels wereldberoemd.
Mijn achterlijke kat Lola – Sylvia Witteman
Dan nog even heel wat anders. Sylvia Witteman ken je waarschijnlijk wel als columniste van onder meer de Volkskrant en de Linda. Ze staat bekend om haar scherpe, gevatte toon en hilarisch herkenbare observaties. Sylvia heeft meerdere katten gehad, maar richt zich in dit boek voornamelijk op de dikke, onhandige Lola. Korte stukjes, waarbij je niet zelden hardop zult moeten lachen. Geïnspireerd door Simon Carmiggelt, die ook steevast over zijn kat schreef indien hij geen onderwerp had voor zijn column.