Ik wil hiermee een ervaring delen.
Wij gebruiken alweer zo’n 2,5 jaar jullie PeeWee kattenbaksysteem. We hebben nu nog 11 katten, tot voor kort waren dit er 13. Onlangs hebben we kort na elkaar 2 katten laten inslapen. Het aantal PeeWee bakken is 7. Daarnaast hebben we in de ren en tuin nog een gewone kattenbak met silicakorrels.
Ruim een jaar geleden heb ik via een PeeWee dealer eens nagevraagd hoe het zou kunnen dat we een sterke ammoniak lucht in een paar kattenbakken roken. M’n idee was dat we een zieke kat zouden kunnen hebben of dat er iets veranderd moest zijn in de kwaliteit van de PeeWee korrels.
Ik heb snel antwoord gekregen. Er was niets veranderd aan de korrels. Mogelijk gingen we anders om met het verschonen van de kattenbakken?
Ik heb me op internet suf gezocht (had ik al) naar een verklaring voor de ammoniak lucht. Natuurlijk dacht ik aan een nierenprobleem, maar ik kon alleen vinden dat in zo’n geval uit de bek van de kat een ammoniak lucht te ruiken is.
Wel hadden we in 2010 één keer een reactie van een dierenarts gehoord over een jonge, zieke kater waarvan de urine ineens naar ammoniak rook. Hij is snel daarna overleden. Hij zou kattenziekte gehad hebben en kon daarbij o.a. last hebben gehad van nierfalen (uitvallen van bepaalde orgaanfuncties).
Om het lange verhaal (vanaf nu) kort te maken…….. Sinds het recent inslapen van één van onze poezen ruiken we geen ammoniakgeur meer. Ik heb de 2 bakken die nog nastonken maar helemaal ververst, dus ook de bovenlaag. En weg is de stank. Bij de dierenarts heb ik dit gemeld en hij reageerde ook direct met ‘nierfalen’. De poes had o.a. kanker en een schrompelnier. De tumor zat uitwendig op een zitbotje en was inwendig in haar bekken doorgegroeid.
Ik wil graag mensen waarschuwen dat, indien ze toch een ammoniakgeur ruiken, de kat mogelijk ziek is c.q. een nierenprobleem heeft.
Met vriendelijke groet,
Anke Baks